En Popüler 10 Denge Akıl Oyunu

28-11-2017 18:04

Bazı oyunlar vardır ki oynarken çok eğleniyoruz ama aslında fizik ve matematiğin temel ilkelerini bu oyunlar ile farketmende öğrenip uyguluyoruz. Mantıksal çıkarım, problem çözme, bir sonraki adımı düşünerek stratejik hareket etme, risk analizi becerileri yanında motor becerilerini de geliştiren denge akıl oyunlarını hadi gelin yakından tanıyalım.


1. ThinkFun markasından 5 yaş ve üstü çocuklar için tasarlanmış Fasulyeler Dengede (Balance Beans) denge oyununda oyun alanını hazırlandıktan sonra zorluk dereceleri farklı 40 görev kartından bir tanesini seçiyoruz ve kartta belirtilen şekilde "Kırmızı Fasulyeleri” tahterevalliye yerleştiriyoruz. Sonrasında kartta belirtilen "oyun alanına ekleyin” diye belirtilen Renkli Fasulyeler ile oyuna başlıyoruz. Oyunun amacı tahterevallinin dengesini bozmadan ve tabi ki Kırmızı Fasulyeleri yerlerinden oynatmadan karttaki tüm diğer Renkli Fasulyeleri tahterevalliye yerleştirmek. Tüm Renkli Fasulyeler tahterevalliye yerleştirebilirsek oyunu kazanıyoruz. 

 

Fasulyeler Dengede akıl oyunu aslında fiziğin temel bir ilkesine dayanır. Tahterevallinin ağırlık merkezinden uzaklaştıkça tahterevalliye aşağıya doğru uygulanan kuvvet artar. Tahterevallinin merkezinin sağ tarafında 2. sıraya konulan 1 fasulye ile merkezin sol tarafında bu sefer 1. sıraya konulan 2 fasulye dengenin bozulmamasını sağlayacaktır. 

 

2. Tavuklar Gümmm (Chickyboom) Blue Orange markasından 4 yaş ve üstü 2 ve/ya 4 oyuncunun bir arada oynayabileceği bir denge oyunu. Bu oyunun hikayesi ise şöyle başlıyor; tüm tavuklar bir çiftlikte tüneklerinde çok mutlular ama içlerinden biri hareket ettiğinde denge bozuluyor. Denge bozulmadan tavuk, saman balyası ya da tekerlekleri toplamamız gerekiyor ki "Tavuklar Gümmm” diye devrilmesinler.


 


3. Yine Blue Orange markasından Keekee ise daha küçük yaş grubu olan 3 yaş ve üstü çocuklar için tasarlanmış bir eğitici oyun. Oyunun amacı renkli ahşap silindir parçalarını Maymun Keekee'nin üzerine dengeli bir şekilde koymak. 

 

keekee-denge-oyunu

 

4. Huch&Friends markasından Denklemler (Mango Tango) akıl oyununda tukanlar teraziye konup mango yiyerek eğleniyorlar ancak bu sefer de terazimiz çok hareketli. 5 yaş ve üstü çocukların tek başlarına ya da grup olarak bir arada oynayabilecekleri bir denge oyunu olan Mango Tango 'da tukanları öyle bir yerleştiriyoruz ki terazi dengede kalmaya devam etsin.

 


5. Ünlü ahşap oyuncak markası Hape 'nin Sebze Denge Oyunu 3 yaş ve üstü çocuklar için eğitici bir oyun. Sıra ile oyuncuların zar atması ve zarda gelen sebzeyi diğer sebzeleri devirmeden sebze kulesinden çekip çıkarması üzerine kurulu eğlenceli bir eğitici denge oyunu.

 

hape-sebzeler-denge-oyunu

 

6. Hape 'nin diğer denge oyunu yine 3 yaş ve üstü için tasarlanmış ahşap Fırtınalı Deniz Oyunu 'nda fırtınalı bir hava ve dalgalı bir denizde tüm kargoları düşürmeden dengeli bir şekilde ahşap tekneye yerleştirmemiz gerekiyor. 

 

hape-firtinali-deniz-denge-oyunu.jpg

7. Fat Brain Toys Sturdy Birdy ise çocukların bedensel olarak kendilerini tanıma, fiziksel koordinasyon ve denge gerektiren, motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunan eğlenceli bir aile ve grup oyunudur. 

 

sturdy-birdy

 

8. Melissa&Doug Suspend yine farklı yaştan aile bireylerini bir araya getirerek keyifli vakit geçirmelerini sağlayan, çocukların dikkat sürelerini geliştiren, strateji oluşturma, problem çözme, plan yaparak bir sonraki adımı hesap etme becerilerini destekleyen bir denge oyunu. Tek başına oynanabildiği gibi 2-4 kişi de oynanabilen Suspend 'de sırası gelen oyuncu zarda gelen telleri askıya düşürmeden asmalı.

 

melissa-doug-suspend

 

9. Foxmind ’in Brain Builder Serisinden Equilibrio belirtilen yapı blokları ile zorluk seviyeleri farklı görevlerdeki modelleri yapmanın hedeflendiği 3 boyutlu denge akıl oyunudur. 5 yaş ve üstü çocukların dikkat, konsantrasyon, görsel algı, uzamsal düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişimine katkısı olduğu gibi geometrik şekiller, denge prensibi, yön ve ağırlık merkezi kavramlarını da öğretir.

 

10. Denge Oyunlarına en son örneğimiz ise Dünya'da en çok satan kutu oyunlarından, herkesin bildiği ve severek oynadığı Jenga. Sırası gelen oyuncunun tahta bloklardan birini çekip en üste koyması üzerine kurulu oyun boyunca heyecan bitmiyor.

 

jenga-kutu-oyunu

 

Kidolina olarak matematik ve fiziğin temellerini oyun ile öğreten, farklı yaş grupları için eğlenceli ve eğitici tüm Denge Akıl Oyunlarını bir kategoride topladık, linkinden ulaşabilirsiniz.


Hadi gelin Tavuklar Gümmm oyunu bir de Kidolina'nın sevgili oyun arkadaşları Defne ve annesi Nazlı Hn'dan dinleyelim.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.