Dobble Eşleştirme Oyunu Nasıl Oynanır?

28-11-2017 16:24
Dobble Eşleştirme Oyunu Nasıl Oynanır?

Dobble Kids 4 yaş ve üstü için Dobble ise 6 yaş ve üstü için ailecek oynanabilecek teneke kutusu ile her yere götürülebilecek harika bir eşleştirme oyunu. Dobble her bir kartta 50 sembolden 8’inin yer aldığı 55 karttan; Dobble Çocuk ise 30'dan fazla farklı hayvan arasından 6'sının yer kaldığı 30 kart içermektedir.


Dobble‘de her bir kart arasında yalnızca bir ortak sembol (Dobble Çocuk'da ise bir ortak hayvan) vardır ve oyunun amacı bu ortak sembolü bulmaktır. Bu sembollerin şekil ve rengi aynıyken büyüklüğü farklı olabilir. Hızlı ve dikkatli olmak tabi ki çok önemli.

  


Eğer ilk defa Dobble oynuyorsanız; rastgele iki kart çekip tüm oyuncuların görebileceği şekilde masanın ortasına açık bırakın ve oyuncular iki kart arasındaki ortak sembolü bulmaya çalışsın. Doğru sembolü ilk bulan ve bu sembolün ismini yüksek sesle söyleyen oyuncu masanın üzerinde tekrar iki yeni kart açsın. Her bir oyuncu iki kart arasındaki ortak tek sembolü bulana kadar bu şekilde oynamaya devam... Artık Dobble oynamayı biliyorsunuz…

 

 

Dobble 5 farklı şekilde oynanabilir ve bu 5 oyunda da iki kart arasındaki ortak sembolü bulmak ve bu sembolün adını yüksek sesle söylemek gerekiyor. Oyunun türüne göre her zaman hızlı olmanız gerekirken bazen kartları almanız, bazen yerleştirmeniz, bazen de elinizden çıkarmanız gerekiyor.

 

 

Gökdelende Panik


Kartları karıştırın ve her bir oyuncunun önüne birer tane kapalı kart yerleştirin. Geriye kalan kartları ise açık bir şekilde deste olarak masanın ortasına tüm oyuncuların görebileceği şekilde koyun. Artık oynamaya hazırsınız. Oyuncular aynı anda kendi kartlarını açtıktan sonra bu kart ile ortadaki destede en üstteki karttaki ortak sembolü bulmaya çalışmalılar. Sembolü bulan ve ismini yüksek sesle ilk söyleyen ortadaki kartı alır ve kendi kartlarının üstüne açık şekilde koyar. Böylece ortadaki kart değişmiş olur ve yine oyuncular bu kart ile kendi kartları arasındaki ortak sembolü bulmaya çalışırlar. Ortadaki kart bitene kadar oyun devam eder ve bittiğinde elinde en çok kart olan oyunu kazanır.


Kuyu:

 

Kartları her bir oyuncuya birer tane gelecek şekilde dağıtın ve son kartı masanın ortasına tüm oyuncuların görebileceği şekilde açık yerleştirin. Her bir oyuncu kendi kartlarını karıştırdıktan ve bir deste olarak kapalı olarak kendi önüne koyduktan sonra oyuna başlanır. Oyuncular aynı anda kendi kart destelerini çevirirler, kendi destelerinde en üstte bulunan kart ile ortadaki kart arasında ortak sembolü ilk bulan ve ismini yüksek sesle söyleyen elindeki kartı ortadaki kartın üzerine koyar, şimdi bu kart ile ellerindeki en üstteki kart arasındaki ortak sembolü bulmaya devam ederler. Oyunu amacı elindeki tüm kartları ilk bitiren olmaktır, kartlarını en son çıkaran oyuncu oyunu kaybeder.


Sıcak Patates (çoklu tur):


Her turda her oyuncuya bakmadan ellerinde saklı tutmaları için birer kart verilir, diğer kartlar ise diğer turlar için kenara konulur. Oyuncular aynı anda tüm diğer oyuncuların görebileceği şekilde kartları çevirirler (avuçlarının içinde), bir oyuncu kendi kartındaki ortak sembol ile diğer bir oyuncunun elindeki ortak sembolü bulduğu anda ismini yüksek sesle söyler ve elindeki kartı bu oyuncunun kartının üzerine koyar. Şimdi bu 2. oyuncu elindeki en üstte kalan bu karttaki bir sembol ile diğer oyuncuların kartlarındaki ortak sembolü bulmaya çalışır, eğer bulabilirse elindeki tüm kartları bu diğer 3. oyuncunun elindeki kartların üzerine koyar. Oyun bu şekilde devam eder ve tüm kartlar elinde biriken oyuncu bu turu kaybeder ve kartları yanına koyar, böylece yeni bir tur başlar. Dağıtılacak kart kalmadığında oyun biter ve en çok kartı olan oyuncu oyunu kaybeder.


Hepsi Benim! (birden fazla tur içerir):

 

Her turda masanın ortasına açık olarak bir kart koyun ve oyuncu sayısı kadar kartı kapalı olarak bu kartın etrafına yerleştirin. Kalan kartlar sonraki turlarda kullanılmak üzere kenarda kalacaktır. Oyun başladığında her bir oyuncu ortadaki kartın etrafındaki bir kartı açar, bu kartlardaki sembol ile ortadaki karttaki ortak sembolü bulup ismini ilk söyleyen oyuncu bu kartı kazanır, bu şekilde kartlar bitene kadar oyun devam eder. Ortadaki kart hiç değişmez. Yeni turda kenara konulan kart destesinden en alttaki kart açık olarak yine ortaya konur ve etrafına yine oyuncu sayısı kadar kart kapalı olarak konulur. Destedeki kart bittiğinde elinde en çok kartı olan oyuncu oyunu kazanır.

 

 

Zehirli Hediye:

 

Kartları karıştırın, her bir oyuncunun önüne kapalı olarak birer tane koyun ve geriye kalan kartları masanın ortasına açık olarak bir deste halinde koyun. Ve oyun başlasın, bu sefer her oyuncu diğer bir oyuncunun kartındaki sembol ile ortadaki karttaki sembolü eşleştirmeye çalışacak ve bu kartı bu oyuncuya hediye edecektir yani bu oyuncunun kartlarının üzerine koyacaktır. Ortadaki kart alındığı için yeni bir kart ortaya çıkar ve yine diğer oyuncuların kartlarındaki ortak sembol bulunmaya çalışılır. Ortadaki destede kart kalmayınca oyun biter ve elinde en az kart olan oyuncu oyunu kazanır.

 

 

Bu oyunları isterseniz sırayla isterseniz sadece bir oyunu defalarca ya da bir turnuvaya çevirerek oynayabilirsiniz, önemli olan tabi ki eğlenmeniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.