BLW Nedir? BLW Öncesi Bilmeniz Gerekenler

04-02-2020 17:09
BLW Nedir? BLW Öncesi Bilmeniz Gerekenler

BLW NEDİR?

BLW "Baby Led Wiening” yani "Bebek Önderliğinde Beslenme” olarak tanımlanabilir.

Özellikle artık yurtdışında ve yeni nesil annelerden sıklıkla duyduğumuz bir kavram BLW.

Daha da açmak gerekirse kaşıkla ağzına beslemek yerine kendisinin keyif alarak, tanıyarak, tadım yapmasına fırsat vermek.

BLW yönteminde yiyecekler püre yapılmadan, fingerfood yani parmak sebzeler boyutunda, bebeğin kendi elinde tutabileceği, eline aldığında elinde dağılmayacak fakat ağzına götürüp damağıyla rahatça ezebileceği kıvamda olması gerekiyor.

BLW NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Ek gıdaya başlandığı zaman anneler hemen bebeğin iştahla yemek yiyeceğini hayal ederler. Fakat durum maalesef çoğu zaman öyle olmuyor.

BLW yöntemi ile bebeğiniz, yavaş yavaş ve istediği kadar beslenir.

Kendi kendine beslenmeye başlayan bebeğinizin çiğneme becerisi, el-göz koordinasyon gelişimi ve yiyecekleri tanıma becerisi artar.

BLW, bebeğinizin beslenme becerisinin yanında bedensel ve zihinsel gelişimine de katkı sağlayan bir yöntemdir.

BEBEĞİM BLW İÇİN HAZIR MI? BLW'YE GEÇİŞ İÇİN EN UYGUN ZAMAN NEDİR?

Blw için 6. ayını doldurmuş olması, bebeğin oturabilir, başını tutabilir, önündeki gıdalara uzanıp yakalama ve ağzına götürmeye hazır olması gerekir.

BLW'YE BAŞLAMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

·Bebeğinizin dik bir şekilde ve önündeki yiyeceklere rahatça erişebileceği bir pozisyonda oturuyor olması gerekmektedir, mama sandalyesi de kullanabilirsiniz.

·Mama sandalyesinin altına bir çöp poşetini kesip sermek sonrasındaki olası muhtemel yemek sonrası temizlikte işinizi kolaylaştıracak böylece size bebeğinizle daha çok zaman geçirme fırsatı verecektir.

·Silikon ve vakumlu tabak, önlük, kaşık, bardak ve pipetler de temizliği kolay ve sağlıklı olduğu için BLW annelerinin vazgeçilmezleri arasında yerini almış bulunmaktadır.

Sizler için BLW deyince ilk akla gelen 2 marka olan Oioi ve EZPZ linklerini bırakıyoruz.

https://www.kidolina.com/marka/oioi  

https://www.kidolina.com/marka/ezpz

bebekler_icin_dokulmez_tabak





oioi_silikon_mama_onlugu



oioi_silikon_kapakli_kase_kidolina

BLW NASIL YAPILIR?

Üç gün kuralı, bebeklerin ek gıdaya geçtiği dönemde ilk defa yedikleri besinlere karşı vücutlarının tepki verip vermeyeceğini gözlemlemek için uygulanan önemli bir yöntemdir.

Bebeğin hangi gıdalara alerjisinin olup olmadığını anlamak için de bu kural çok önemlidir. Ancak alerjik reaksiyonlar hemen görülmeyebilir. Bebeğinizin bir gıdaya tepki göstermesi bazen 72 saat yani 3 günü bulabilir. Bu nedenle ilk kez verilen bir gıdanın ardından hemen farklı bir gıda verilmemeli, 3 gün boyunca aynı gıda verilerek bebeğin bu gıdayı güvenle tüketip tüketmediği gözlemlenmelidir.

BLW için en hassas noktalardan birisi de mevsim meyvelerinin ve sebzelerinin tercih edilmesidir.

Buharda pişirici ile sebzeler parmak sebzeler halinde yani bebeğiniz eline aldığında elinde rahat tutabileceği, damağıyla rahatça ezebileceği yumuşaklıkta pişirilir.

Bebeğinize yemeğini sunarken kullansa da kullanmasa da kaşık, çatal, pipet, bardak (bebekler için silikon olanlardan) koyarsanız denemeler yapmasını ve keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Hem sizi izledikçe nasıl yapması gerektiğini de görecektir.


oioi_silikon_bardak_kirilmaz_bebek_bardagi

 

Bebek beslenme boyunca asla yalnız bırakılmamalıdır.

BLW'ye geçiş öncesi doktorunuza danışmakta ve görüşünü almakta fayda vardır.

oioi_silikon_tabak_bardak_onluk_kasik

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.